Nieuw werk veroveren in 2016: de trends

Blog door Lies Pol

Er is weer veel gebeurd het afgelopen jaar en dan denk ik vooral aan het succesvol nieuw werk veroveren door onze cliënten of deelnemers.
Ik en mijn collega’ s van PdjP en Brooklyn delen graag een aantal zaken die ons opvielen. Wat ons betreft ook meteen de trends voor succesvol werk veroveren in 2016!

Nieuw werk veroveren: Het lijstje van PoldeJong&partners

  • Het is op de arbeidsmarkt voor grote groepen mensen nog steeds pittig om een plekje te veroveren. Waar het dan om gaat is creativiteit, vasthoudendheid, degelijkheid en focus.
  • Werkfitplaatsen helpen om mensen wedstrijdritme te laten houden, hun CV meer actueel te houden en mogelijk een switch in werk te onderbouwen met de ervaring opgedaan in een werkfitplek.
  • Binnen ons netwerk is het steeds normaler dat je om werkfitplaatsen vraagt. De werkgever krijgt een gemotiveerde medewerker en wordt daarmee snel geholpen binnen een klus.
  • Het meeste werk wordt nog steeds m.b.v. netwerken gevonden. (zie bijvoorbeeld dit artikel in Intermediair. Brieven schrijven op een advertentie is in onze praktijk zo goed als niet aan de orde.
  • Vaste banen worden niet gevonden, wel wordt er werk gevonden. Dat is altijd tijdelijk maar leidt meestal tot een vaste aanstelling, of een verlening met weer een contract.
  • Het aannemen van werk onder het oude niveau is regelmatig aan de orde en is voor veel mensen een geaccepteerd verschijnsel: niet de droombaan wordt veroverd maar een reële optie wordt verzilverd.
  • Individuele begeleiding geeft mensen de aandacht die nodig is maar er gaat ook zeker een positieve werking uit van het werken in groepen. Kennis delen, met elkaar werken aan nieuw werk, leren van elkaar; dat werkt goed.
  • Zelfbeeld in context. Naast het werken aan iemands zelfbeeld (wat kan iemand en wat wil iemand?) is er ook sprake van een zelfbeeld in context, en wel de context van het veroveren van nieuw werk. Het bespreekbaar maken van effectief en niet effectief gedrag is belangrijk in de begeleiding van mensen. Loopbaanbegeleiding is in onze ogen altijd begeleiding binnen de context van de arbeidsmarkt. Wij zorgen ervoor dat wij de arbeidsmarkt kennen (macro en micro) en dus ook deze kennis doorgeven aan onze deelnemers.
  • Het gaat heel hard met het verdwijnen van banen en het verschijnen van banen. Lees er dit prikkelende boek van Bas van de Haterd maar eens op na: 10 banen die verdwijnen en 10 banen die verschijnen.
  • Goede focus bij het zoeken naar nieuw werk heeft meer effect dan veel activiteiten met een te grote spreiding.

Ik wens je namens alle mensen van PoldeJong&partners veel succes met het veroveren van werk in 2016!

Lies Pol

Leave a comment